DineOn

“We krijgen veel te veel suiker binnen”

DineOn: Verrassend uit eten bij de beste restaurants in Groningen!
Heb jij zin in een verrassing en lekker uit eten gaan? Lees hier hoe DineOn werkt!


Je verwacht het misschien niet, maar in als ons eten zit suiker. En dan hebben we het niet over een grammetje meer of minder, maar echt over bergen suiker. Laat je verbazen door de feiten in deze blog en ga 2018 goed van start!

900 suikerklontjes

Laten we die ‘berg suiker’ eens wat concreter maken. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid toegevoegde suiker (dus bijvoorbeeld niet de natuurlijke suikers die in een appel zitten) ligt voor een gemiddelde man op 15 suikerklontjes per dag. Voor de vrouw ligt deze hoeveelheid op 12.5 suikerklontjes. Máár de hoeveelheid die we daadwerkelijk binnen krijgen, is anderhalf tot twee keer meer dan wat we nodig hebben. Dit komt dus neer op het schokkende cijfer van maar liefst 30 suikerklontjes per dag! Oftewel 900 suikerklontjes per maand (!) en dus ruim 40 kilo suiker per jaar!

It’s everywhere

Veel van de suikers die we binnen krijgen, eten we onbewust. Ze zitten verstopt in allerlei producten die we eten: van pastasauzen tot mayonaise en van brood tot marinades. Een klein voorbeeldje: een flesje cola van een halve liter bevat 13(!) suikerklontjes. Dit is dus al gelijk aan één keer de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Nog twee voorbeelden: een blik tomatensoep van 800ml bevat 10 suikerklontjes en een 1.5 liter pak ‘gezonde’ sinaasappelsap: 30 klontjes! Durf jij het aan om de etiketten van de producten in je koelkast of voorraadkast te bekijken?

Waarom?

Als suiker dan zo slecht is, waarom zit het in vredesnaam dan in ons eten?! Producenten voegen suikers toe aan ons voedsel om de smaak af te vlakken. Zo zal iets wat bitter of zuur is net even iets lekkerder smaken met suiker. Daarnaast kan suiker gebruikt worden als conserveermiddel, smaakversterker of kleurstof. Tot slot werkt suiker ook nog eens als een ontzettend verslavend middel waardoor je er juist alleen maar meer van wilt eten..

De gevolgen

De gevolgen spreken voor zich. Overgewicht en daardoor een verhoogde kans op diabetes zijn de meest bekende voorbeelden. Maar ook tandbederf, gaatjes en vermoeidheid zijn veel voorkomende gevolgen. In ieder geval alle reden om goed te letten op wat je binnenkrijgt!

Je suiker inname verminderen

Hoe verminder je dan je dagelijkse suiker inname? Hier een paar praktische tips!

  • Vervang bij je ontbijt de ontbijtgranen en muesli door noten en vers fruit
  • Vervang koekjes, chocolade en snoepjes door verse noten en snackgroenten zoals snacktomaatjes.
  • Maak bij het avondeten voortaan je dressings en sauzen zelf in plaats van kant-en-klare pakjes en zakjes
  • Vervang suikerrijke toetjes door yoghurt met vers fruit

Na alle feestdagen is het nu een ideaal moment om te beginnen met het verminderen van suikers. En wat levert een vermindering van suiker dan op? Allereerst zorgt suiker ervoor dat je minder snel vermoeid bent. Bij het verminderen van je suikerinname krijg je dus al snel meer energie! Daarnaast zorgt het ervoor dat je minder snel last zult hebben van eetbuien en je ook makkelijker een paar kilo’s zult verliezen. Als laatste heeft het ook nog eens een erg positief effect op je huid en haar.

Goede start van 2018

Ons goede voornemen is in ieder geval het verminderen van de hoeveelheid dagelijkse suiker. Doe jij mee?

Dan nog dit…
Reacties uitgeschakeld voor “We krijgen veel te veel suiker binnen”